OTPAD IZ DUBROVNIKA NEĆE SE ODLAGATI NA PIŠKORNICI - Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica

Novosti

Sukladno poslovnim ciljevima, na odlagalištu u Koprivničkom Ivancu zbrinjavat će se samo otpad s područja četiri županije – osnivača Piškornice.


Piškornica sanacijsko odlagalište d.o.o. ni na koji način nije sudjelovalo u natječaju za prihvat otpada s područja Dubrovnika i okolnih općina, niti ima ikakve veze s obradom otpada na tom području.


Piškornica sanacijsko odlagalište d.o.o. posluje s tvrtkama koje su zadužene za zbrinjavanje otpada s područja četiri županija – Koprivničko-križevačke, Varaždinske, Međimurske, te Krapinsko-zagorske.


Sukladno poslovnim planovima i cilju osnivanja, Piškornica sanacijsko odlagalište d.o.o. radi na zbrinjavanju otpada s područja gore navedenih županija, te možemo potvrditi kako otpad s područja Dubrovnika neće dolaziti u Koprivnički Ivanec.


Istina je da Piškornica, kao i većina odlagališta u Hrvatskoj, ima potpisan ugovor s tvrtkom Eko Flor Plus d.o.o. koja ima koncesiju za dovoz otpada na Piškornicu. Količina dovezenog otpada od 1. siječnja ove godine iznosi 163,18 tona.


Od 1. siječnja 2017. na odlagalište Piškornica dovezeno je 5.677,48 tona otpada, odnosno 2.800 tona otpada mjesečno (prosjek), dok je tijekom 2016. na odlagalište odloženo ukupno 72.985,79 tona otpada, odnosno 6 tisuća tona mjesečno (prosjek). Projekcije za 2017. pokazuju daljnje smanjivanje količine dovezenog otpada.


U sanaciju odlagališta Piškornica dosad je uloženo više od 60 milijuna kuna, a sustav sigurnosti i zaštite okoliša svakodnevno se unapređuju. Iz svih dosad provedenih inspekcija vidljivo je kako odlagalište Piškornica nema negativan utjecaj na okoliš i stanovnike koji žive u blizini odlagališta, te da se zbrinjavanje otpada provodi po najstrožim standardnima i zakonima Republike Hrvatske.


Piškornica će i u ovoj godini nastaviti s unaprjeđenjem sustava odlaganja otpada i očuvanja okoliša u koprivničkom kraju, a buduće investicije, poput sustava aktivnog otplinjavanja (baklja i motor) koji će dodatno smanjiti ispuštanje metana u atmosferu financirat će se vlastitim sredstvima, bez troškova za korisnike odlagališta.


U skladu s navedenim, te dobrim namjerama poslovanja, već smo uputili poziv ministru zaštite okoliša i energetike Slavenu Dobroviću na obilazak odlagališta kako bi i sam svjedočio napretku koji je dosad postignut, te dobrobiti koju će lokalna zajednica imati kada se izgradi Regionalni centar za gospodarenje otpadom.

Natrag

Pogledajte postrojenje

RCGO Piškornica 3D prikazbanner banner banner

Kliknite ovdje

Naša Misija

Očuvanje zemljišta i voda o kojima ovisi život. Kreiranjem rješenja koja imaju pozitivan utjecaj na okoliš, štitimo prirodu oko nas.

slika
0

smanjenje količina otpada koji nastaje

0

iskorištavanje vrijednih svojstava otpada u materijalne i energetske svrhe

0

smanjenje odlaganja otpada

0

smanjenje negativnog utjecaja odloženog otpada na okoliš, klimu i ljudsko zdravljeČinjenica je da se količina otpada svakodnevno povećava, što i nije čudno, imajući u vidu užurbani ritam života, potrošačke navike i suvremeno pakiranje proizvoda. Upravo otpad koji proizvodimo u velikoj mjeri utječe na okoliš i kvalitetu našeg života, a najbolji način za ublažavanje učinka otpada na okoliš je prvenstveno sprečavanje njegovog nastajanja.
Nemoguće je potpuno spriječiti nastajanje otpada pa bi bilo idealno da se otpad koji se ne može izbjeći, ponovno uporabi koliko god je to moguće. Upravo zbog toga je posebno važno odvojeno skupljati otpad odmah u vlastitom domu u posebne spremnike koje možemo izraditi i sami.
RCGO Piškornica je kao dio odgovornog sustava gospodarenje otpadom, mjesto gdje će završiti onaj ostani dio otpada koji se više ni na koji način ne može ponovno uporabiti, ali će njegovom obradom u RCGO Piškornica nastati vrijedna sirovina.
Građanska je dužnost, ljudska odgovornost i obveza prema generacijama koje dolaze, da svojim postupcima nastojimo učiniti svoj grad/selo boljim i ugodnijim mjestom za život.
Djelujemo li svi zajedno za čišći okoliš, prema onoj poznatoj 'MISLI GLOBALNO, DJELUJ LOKALNO', Zemlja će negdje biti zelenija, negdje plavija, a zasigurno zdravija za nas i generacije poslije nas.

Pogledajte naš video - RCGO Piškornica - sadašnje stanje i planovi

0

RCGO Piškornica

Za okoliš, bez okolišanja


Doznajte više

Česta pitanja

postavite našim stručnjacima pitanje i odgovoriti će Vam

Prethodno postavljena pitanja

Nema ubilježenih pitanja.

Pošaljite pitanje