KAPACITET RCGO PIŠKORNICA OSTAJE 140.000 TONA, U SKLADU S PLANOM GOSPODARENJA OTPADOM - Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica

Novosti

Zbog velikog interesa javnosti potvrđujemo kako se status budućeg centra za gospodarenje otpadom neće mijenjati.


 


Prema jučer usvojenoj Odluci Vlade RH o implementaciji Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2017.-2022. godine, RCGO Piškornica potvrđen je kao projekt od strateškog interesa Republike Hrvatske. Kao takav, uz financiranje EU sredstvima i potporu osnivača (četiri županije i općine Koprivnički Ivanec), u planu je za realizaciju do 2020. godine.


Na istoj sjednici Vlade RH obznanjeno je kako će nositelji projekta, uz Krapinsko-zagorsku, Varaždinsku, Koprivničko-križevačku i Međimursku županiju, biti i Bjelovarsko-bilogorska i Virovitičko-podravska županija.


Budući da Piškornica d.o.o. do ovog trenutka nije dobila službenu obavijest o ovoj promjeni, niti je upoznata s konkretnim detaljima, čekamo očitovanje Ministarstva zaštite okoliša i energetike, koje ćemo, čim bude dostupno, objaviti na službenim stranicama RCGO Piškornica.


Napominjemo kako u usvojenom Planu gospodarenja otpadom stoji sljedeće:


Priprema projekta i izgradnja CGO Piškornica za obradu ne više od 140.000 t miješanog komunalnog otpada godišnje. Postrojenje mora biti projektirano na način da se koriste najsuvremenije tehnologije, koje će se u budućnosti prilagoditi obradi odvojeno sakupljenih frakcija otpada, uključujući i biorazgradivi otpad, kako bi se povećala stopa recikliranja i biološke obrade komunalnog otpada.


To je ujedno i potvrda kako se definirani kapacitet budućeg RCGO-a Piškornica neće mijenjati, dakle niti povećavati, budući da je riječ o količinama koje su unaprijed definirane i odobrene od strane nadležnih hrvatskih i institucija EU.


I ovom prilikom ističemo kako koncept centra za gospodarenje otpadom ne isključuje primarnu selekciju, koja mora postati i ostati temelj odgovornog gospodarenja otpadom u Republici Hrvatskoj. Koncept centra za gospodarenje otpadom kao što je Piškornica je prirodna nadopuna i ključna karika koja će omogućiti kvalitetno i bezopasno zbrinjavanje preostale količine otpada koju nije moguće iznova iskoristiti.


Građani s područja županija koje su osnovale RCGO Piškornicu bit će među prvima u Hrvatskoj koji će imati cjelovito rješenje za zbrinjavanje otpada, bez da će taj isti otpad morati izvoziti i višestruko plaćati njegovo zbrinjavanje.


S poštovanjem,


Mladen Jozinović, direktor

Natrag

Pogledajte postrojenje

RCGO Piškornica 3D prikazbanner banner banner

Kliknite ovdje

Naša Misija

Očuvanje zemljišta i voda o kojima ovisi život. Kreiranjem rješenja koja imaju pozitivan utjecaj na okoliš, štitimo prirodu oko nas.

slika
0

smanjenje količina otpada koji nastaje

0

iskorištavanje vrijednih svojstava otpada u materijalne i energetske svrhe

0

smanjenje odlaganja otpada

0

smanjenje negativnog utjecaja odloženog otpada na okoliš, klimu i ljudsko zdravljeČinjenica je da se količina otpada svakodnevno povećava, što i nije čudno, imajući u vidu užurbani ritam života, potrošačke navike i suvremeno pakiranje proizvoda. Upravo otpad koji proizvodimo u velikoj mjeri utječe na okoliš i kvalitetu našeg života, a najbolji način za ublažavanje učinka otpada na okoliš je prvenstveno sprečavanje njegovog nastajanja.
Nemoguće je potpuno spriječiti nastajanje otpada pa bi bilo idealno da se otpad koji se ne može izbjeći, ponovno uporabi koliko god je to moguće. Upravo zbog toga je posebno važno odvojeno skupljati otpad odmah u vlastitom domu u posebne spremnike koje možemo izraditi i sami.
RCGO Piškornica je kao dio odgovornog sustava gospodarenje otpadom, mjesto gdje će završiti onaj ostani dio otpada koji se više ni na koji način ne može ponovno uporabiti, ali će njegovom obradom u RCGO Piškornica nastati vrijedna sirovina.
Građanska je dužnost, ljudska odgovornost i obveza prema generacijama koje dolaze, da svojim postupcima nastojimo učiniti svoj grad/selo boljim i ugodnijim mjestom za život.
Djelujemo li svi zajedno za čišći okoliš, prema onoj poznatoj 'MISLI GLOBALNO, DJELUJ LOKALNO', Zemlja će negdje biti zelenija, negdje plavija, a zasigurno zdravija za nas i generacije poslije nas.

Pogledajte naš video - RCGO Piškornica - sadašnje stanje i planovi

0

RCGO Piškornica

Za okoliš, bez okolišanja


Doznajte više

Česta pitanja

postavite našim stručnjacima pitanje i odgovoriti će Vam

Prethodno postavljena pitanja

Nema ubilježenih pitanja.

Pošaljite pitanje