Očitovanje na Nacrt prijedloga zatvaranja odlagališta neopasnog otpada na području RH


" />
PRIOPĆENJE ZA JAVNOST - Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica

Novosti

Očitovanje na Nacrt prijedloga zatvaranja odlagališta neopasnog otpada na području RH


S ciljem potpune i točne informiranosti javnosti, a u vezi spekulacija o proširenju odlagališta Piškornica, navodimo očitovanje na Nacrt prijedloga zatvaranja odlagališta neopasnog otpada na području RH.


Tvrtka Piškornica - sanacijsko odlagalište d.o.o. koje upravlja odlagalištem u Koprivničkom Ivancu, sukladno planu izgradnje RCGO Piškornica definirala je u svim svojim planskim i strateškim dokumentima godišnje količine otpada koje je moguće prihvatiti do izgradnje RCGO. U tim dokumentima, a što je predočeno i javnosti na konferenciji za novinare održanoj 26.10.2018. godine, jasno i bez okolišanja izneseni su podaci o količinama otpada koje je moguće prihvatiti i odložiti na Piškornici.


Tako se u 2019. godini planira zaprimiti 38.500 t, a u godinama do 2023. prosječno 35.000 tona godišnje i nije moguće dodatno proširenje odlagališnih ploha.


O toj nepromjenjivoj činjenici tvrtka Piškornica - sanacijsko odlagalište izvijestila je MZOE u svom očitovanju na nacrt prijedloga dinamike zatvaranja odlagališta neopasnog otpada na području RH te zatražila brisanje dijela odlomka u kojem se predlaže razmatranje opcije proširenja kapaciteta odlagališta „Piškornica“. 


Naime, oko postojećeg odlagališta „Piškornica“ projektiran je budući RCGO Piškornica te stoga postojeće odlagalište nema mogućnosti proširenja. Uz to, proširenje kapaciteta „u visinu“ predstavljalo bi preveliki rizik na stabilnost samog tijela odlagališta te iz toga razloga proširenje isto tako nije moguće.


Zaključno iz svega iznesenog,  jasno je da ne postoje prostorni ni projektni preduvjeti koji bi omogućili  dodatno proširenje odlagališnih ploha na odlagalištu Piškornica i da neće biti povećanog prihvata otpada iznad predviđenih godišnjih količina koje su znatno umanjene u odnosu na prethodna razdoblja, posebice 2016. i 2017.godine.


 

Natrag

Pogledajte postrojenje

RCGO Piškornica 3D prikazbanner banner banner

Kliknite ovdje

Naša Misija

Očuvanje zemljišta i voda o kojima ovisi život. Kreiranjem rješenja koja imaju pozitivan utjecaj na okoliš, štitimo prirodu oko nas.

slika
0

smanjenje količina otpada koji nastaje

0

iskorištavanje vrijednih svojstava otpada u materijalne i energetske svrhe

0

smanjenje odlaganja otpada

0

smanjenje negativnog utjecaja odloženog otpada na okoliš, klimu i ljudsko zdravljeČinjenica je da se količina otpada svakodnevno povećava, što i nije čudno, imajući u vidu užurbani ritam života, potrošačke navike i suvremeno pakiranje proizvoda. Upravo otpad koji proizvodimo u velikoj mjeri utječe na okoliš i kvalitetu našeg života, a najbolji način za ublažavanje učinka otpada na okoliš je prvenstveno sprečavanje njegovog nastajanja.
Nemoguće je potpuno spriječiti nastajanje otpada pa bi bilo idealno da se otpad koji se ne može izbjeći, ponovno uporabi koliko god je to moguće. Upravo zbog toga je posebno važno odvojeno skupljati otpad odmah u vlastitom domu u posebne spremnike koje možemo izraditi i sami.
RCGO Piškornica je kao dio odgovornog sustava gospodarenje otpadom, mjesto gdje će završiti onaj ostani dio otpada koji se više ni na koji način ne može ponovno uporabiti, ali će njegovom obradom u RCGO Piškornica nastati vrijedna sirovina.
Građanska je dužnost, ljudska odgovornost i obveza prema generacijama koje dolaze, da svojim postupcima nastojimo učiniti svoj grad/selo boljim i ugodnijim mjestom za život.
Djelujemo li svi zajedno za čišći okoliš, prema onoj poznatoj 'MISLI GLOBALNO, DJELUJ LOKALNO', Zemlja će negdje biti zelenija, negdje plavija, a zasigurno zdravija za nas i generacije poslije nas.

Pogledajte naš video - RCGO Piškornica - sadašnje stanje i planovi

0

RCGO Piškornica

Za okoliš, bez okolišanja


Doznajte više

Česta pitanja

postavite našim stručnjacima pitanje i odgovoriti će Vam

Prethodno postavljena pitanja

Nema ubilježenih pitanja.

Pošaljite pitanje