zajednoza" />
PRENOSIMO ZANIMLJIVOSTI - Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica

Novosti

U ovo predblagdansko vrijeme naišli smo na poruku i ideju o EKO BOŽIĆU koju dijele članovi zajednoza.eu pa je i mi u cijelosti prenosimo u nastavku.


 


Pozdrav, briga o našem planetu prioritet je za članove naše zajednice i čak 56 posto zajednoza.eu članova zanima ekologija. Glasanjem na Europskim izborima izabrali smo smjer u kojem ide EU, izabrali smo borbu protiv klimatskih promjena i zaštitu prirode. No, osim na globalnoj razini, doprinos možemo dati i kroz male promjene u svakodnevnom životu. A zajedno možemo napraviti veliku promjenu. Bliže se blagdani i dobra je prilika podsjetiti se kako ostati ekološki osviješten. Pripremili smo neke ideje koje možete primijeniti u praksi i podijeliti s drugima. Pokušajmo proširiti ideju eko Božića! Možda je pravo vrijeme za pokloniti najbližima nematerijalne darove, doživljaje i iskustva umjesto stvari koje se često kratko koriste i brzo zaborave? Ili možemo izraditi nešto sami? Po mogućnosti od prirodnih materijala. Tražite dodatne ideje? Pogledajte dolje vizual s nekim jednostavnim trikovima.


Zašto ne biste podijelili ideju eko Božića s drugima? Označite što ćete napraviti ove godine i objavite vizual na Instagramu ili Facebooku. Razdoblje je proslava i domjenaka na kojima se često koriste plastični predmeti za jednokratnu upotrebu - tanjuri, čase, slamke... Promijenimo taj trend. Znate li da je EU zabranila upotrebu jednokratnih plastičnih predmeta od 2021.? No zašto čekati? Počnimo stvarati dobre navike već sada. Baš kao i naša zajednica, i ljudi diljem Europe stavljaju borbu protiv klimatskih promjena za prioritet. Europljani misle da je potrebno hitno reagirati, pokazalo je nedavno istraživanje. Europski parlament svjestan je situacije i zato traži postavljanje viših ciljeva za smanjenje emisija stakleničkih plinova u narednim godinama.


Želite saznati više? Pročitajte članke o borbi EU-a protiv klimatskih promjena.


 


Izvor:   www.together.eu (zajednoza.eu) 

Natrag

Pogledajte postrojenje

RCGO Piškornica 3D prikazbanner banner banner

Kliknite ovdje

Naša Misija

Očuvanje zemljišta i voda o kojima ovisi život. Kreiranjem rješenja koja imaju pozitivan utjecaj na okoliš, štitimo prirodu oko nas.

slika
0

smanjenje količina otpada koji nastaje

0

iskorištavanje vrijednih svojstava otpada u materijalne i energetske svrhe

0

smanjenje odlaganja otpada

0

smanjenje negativnog utjecaja odloženog otpada na okoliš, klimu i ljudsko zdravljeČinjenica je da se količina otpada svakodnevno povećava, što i nije čudno, imajući u vidu užurbani ritam života, potrošačke navike i suvremeno pakiranje proizvoda. Upravo otpad koji proizvodimo u velikoj mjeri utječe na okoliš i kvalitetu našeg života, a najbolji način za ublažavanje učinka otpada na okoliš je prvenstveno sprečavanje njegovog nastajanja.
Nemoguće je potpuno spriječiti nastajanje otpada pa bi bilo idealno da se otpad koji se ne može izbjeći, ponovno uporabi koliko god je to moguće. Upravo zbog toga je posebno važno odvojeno skupljati otpad odmah u vlastitom domu u posebne spremnike koje možemo izraditi i sami.
RCGO Piškornica je kao dio odgovornog sustava gospodarenje otpadom, mjesto gdje će završiti onaj ostani dio otpada koji se više ni na koji način ne može ponovno uporabiti, ali će njegovom obradom u RCGO Piškornica nastati vrijedna sirovina.
Građanska je dužnost, ljudska odgovornost i obveza prema generacijama koje dolaze, da svojim postupcima nastojimo učiniti svoj grad/selo boljim i ugodnijim mjestom za život.
Djelujemo li svi zajedno za čišći okoliš, prema onoj poznatoj 'MISLI GLOBALNO, DJELUJ LOKALNO', Zemlja će negdje biti zelenija, negdje plavija, a zasigurno zdravija za nas i generacije poslije nas.

Pogledajte naš video - RCGO Piškornica - sadašnje stanje i planovi

0

RCGO Piškornica

Za okoliš, bez okolišanja


Doznajte više

Česta pitanja

postavite našim stručnjacima pitanje i odgovoriti će Vam

Prethodno postavljena pitanja

Nema ubilježenih pitanja.

Pošaljite pitanje