ePodravina - Gradit će se RCGO Piškornica, vrijednost čudesnih 59 milijuna eura, Ružman: Neće biti spalionice niti utjecaja na potok Gliboki - Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica

Novosti

Od Europske unije stigla je potvrdu o pripremljenosti projekta za realizaciju izgradnje Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica. Prihvaćeni su studija izvedivosti te analiza troškova i koristi. O svemu tomu danas su govorili direktor Piškornice Mladen Ružman i voditelj poslova razvoja i upravljanja projektom Nikola Martinaga. AdBlock detektiran! Molimo dodajte www.ePodravina.hr na bijelu listu ili isključite Vaš softver za blokiranje oglasa. Bez naših cijenjenih sponzora, zaposlenih novinara i fotografa, sadržaj ne bi imao tko izraditi, a portal ne bi mogao funkcionirati. Podržite hrvatsko novinarstvo!!! Kako su objasnili, vrijednost izgradnje cjelovitog i integriranog sustava gospodarenja otpadom sjeverozapadne Hrvatske iznosi nešto više od 76 milijuna eura, a obuhvaća cjelokupno uspostavljanje sustava s izgradnjom sortirnice i kompostana, kao i sve infrastrukturne objekte, od sustava odvodnje, trafostanica, pristupne ceste do sustava vodoopskrbe. U kontekstu izgradnje samog RCGO-a Piškornica, vrijednost je 59 milijuna eura (437 milijuna kuna), od čega 41 milijun čine EU sredstva, gotovo 12 milijuna daje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a gotovo šest milijuna četiri uključene županije i Općina Koprivnički Ivanec.


Centar će godišnje prihvaćati 70.602 tone miješanog komunalnog otpada. Mladen Ružman // Foto: Marko Dedić – Izgradnjom centra postići će se i drugi benefiti: otvorenje 87 radnih mjesta, općina Koprivnički Ivanec godišnje će prihodovati oko 7,5 milijuna kuna komunalne naknade, proizvest će se gorivo iz otpada, a osigurat će se i provođenje svih nacionalnih i EU propisa čime će se izbjeći plaćanje penala prema EU – objasnio je Ružman. Ono što je direktor posebno naglasio jest da se studijom ne predviđa izgradnja spalionice otpada te da neće doći do utjecaja na potok Gliboki u koji će se ispuštati samo višak vode s odlagališta građevinskog otpada te voda s prometnih površina, a koje će se ispuštati tek nakon pročišćavanja na separatoru masti i ulja. Također, pratit će se kvaliteta zraka i kontrolirati stanje okoliša. Nikola Martinaga // Foto: Marko Dedić – Često se govori da su centri suprotstavljeni rješenjima odvojenog prikupljanja i selekcije otpada. Prevedeno, ako se grade centri, tada su odvajanje otpada, prikupljanje i recikliranje dovedeni u pitanje.


Obrnuto, svaki centar računa na to da će građani i jedinice lokalne i regionalne samouprave postići ciljeve u odvojenom prikupljanju otpadom jer smo mi projektirali za ostatak otpada koji građani neće postići – objasnio je Ružman, dodavši kako centar kroz multifunkcionalnost može primiti i veće količine te da je krivo centre koristiti kao alibi za nepostupanje na razini grada, općine ili druge jedinice. Plan je do svibnja zaključiti faze financiranja i potpisivanja ugovora, nakon čega bi se objavio tender kojim će se pozvati potencijalne izvođače radova na projektiranje i izgradnju centra. Prema njihovu planu, ugovor o izgradnji centra trebao bi biti potpisan do kraja godine, a projektiranje i izgradnja krenuli bi 2021. godine. – Nije samo tvrtka Piškornica u ovom poslu. Nadamo se kako promjene u izbornim ciklusima neće stvoriti poteškoće u nastavku projekta. Na te stvari ne možemo utjecati – zaključio je Ružman. Najavili su kako će uskoro održati prezentaciju kojom će iznijeti više detalja.


Izvor: https://epodravina.hr/gradit-ce-se-rcgo-piskornica-vrijednost-cudesnih-59-milijuna-eura-ruzman-nece-biti-spalionice-niti-utjecaja-na-potok-gliboki/Natrag

Pogledajte postrojenje

RCGO Piškornica 3D prikazbanner banner banner

Kliknite ovdje

Naša Misija

Očuvanje zemljišta i voda o kojima ovisi život. Kreiranjem rješenja koja imaju pozitivan utjecaj na okoliš, štitimo prirodu oko nas.

slika
0

smanjenje količina otpada koji nastaje

0

iskorištavanje vrijednih svojstava otpada u materijalne i energetske svrhe

0

smanjenje odlaganja otpada

0

smanjenje negativnog utjecaja odloženog otpada na okoliš, klimu i ljudsko zdravljeČinjenica je da se količina otpada svakodnevno povećava, što i nije čudno, imajući u vidu užurbani ritam života, potrošačke navike i suvremeno pakiranje proizvoda. Upravo otpad koji proizvodimo u velikoj mjeri utječe na okoliš i kvalitetu našeg života, a najbolji način za ublažavanje učinka otpada na okoliš je prvenstveno sprečavanje njegovog nastajanja.
Nemoguće je potpuno spriječiti nastajanje otpada pa bi bilo idealno da se otpad koji se ne može izbjeći, ponovno uporabi koliko god je to moguće. Upravo zbog toga je posebno važno odvojeno skupljati otpad odmah u vlastitom domu u posebne spremnike koje možemo izraditi i sami.
RCGO Piškornica je kao dio odgovornog sustava gospodarenje otpadom, mjesto gdje će završiti onaj ostani dio otpada koji se više ni na koji način ne može ponovno uporabiti, ali će njegovom obradom u RCGO Piškornica nastati vrijedna sirovina.
Građanska je dužnost, ljudska odgovornost i obveza prema generacijama koje dolaze, da svojim postupcima nastojimo učiniti svoj grad/selo boljim i ugodnijim mjestom za život.
Djelujemo li svi zajedno za čišći okoliš, prema onoj poznatoj 'MISLI GLOBALNO, DJELUJ LOKALNO', Zemlja će negdje biti zelenija, negdje plavija, a zasigurno zdravija za nas i generacije poslije nas.

Pogledajte naš video - RCGO Piškornica - sadašnje stanje i planovi

0

RCGO Piškornica

Za okoliš, bez okolišanja


Doznajte više

Česta pitanja

postavite našim stručnjacima pitanje i odgovoriti će Vam

Prethodno postavljena pitanja

Nema ubilježenih pitanja.

Pošaljite pitanje