Podravski.hr - ZBRINJAVANJE OTPADA Ružman: Odobrena studija vrijedna 76 milijuna eura, nema spalionice na Piškornici - Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica

Novosti

U prostorijama Županijske gospodarske komore u Koprivnici direktor Regionalnog centra za zbrinjavanje otpada Piškornice Mladen Ružman i voditelj poslova razvoja upravljanja projektom Nikola Martinaga javnosti su predstavili studiju izvedivosti Piškornice koju je prihvatila i Europska unija.


– Da bude svima jasno, spalionice otpada na Piškornici neće biti zato što se studijom ne predviđa izgradnja spalionice otpada – naglasio je direktor Ružman u svom izlaganju projekta koji je prije tri dana odobrila Europska unija o budućnosti odlagališta otpada nadomak Koprivnice. Piškornica je primila potvrdu o pripremljenosti projekta kojim je prihvaćena studija izvedivosti te analiza troškova i koristi tog centra za zbrinjavanje otpada. Ružman je naglasio kako je vrijednost izgradnje cjelovitog i integriranog sustava Piškornice, koji je usuglašen s nacionalnom i europskom regulativom, nešto više od 76 milijuna eura i obuhvaća uspostavu cijelog sustava s izgradnjom sortirnica i kompostana, kao i sve infrastrukturne objekte potrebne za funkcioniranje sustava kao što su sustav odvodnje, trafostanica, pristupna cesta, vodoopskrba i drugo.


Vrijednost same investicije izgradnje Piškornice iznosi nešto više od 59 milijuna eura, a studijom je predviđena primjena mehaničko-biološke metode obrade otpada od gotovo 100.000 tona godišnje. Ružanov suradnik, voditelj poslova razvoja upravljanja projektom Nikola Martinaga javnosti je objavio funkcioniranje samog sustava koji je prihvaćen studijom s naglaskom da će se koristiti naprednije mjere zaštite okoliša kako bi se onemogućili štetni utjecaji na okoliš i zdravlje ljudi. Izgradit će se brtveni sustavi, kao i sustavi za kontrolu ispravnosti geomembrane, uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, a naglašeno je kako će sve potencijalno opasne vode prolaziti dvostruko pročišćavanje prije ispuštanja u okoliš. Takvim načinom kontrole otpadnih voda, naglašeno je, spriječit će se bilo kakvi utjecaji na potok Gliboki u koji će se ispuštati samo višak vode s odlagališta građevinskog otpada te otpadnih voda s prometnih površina, s tim da će se one ispuštati tek nakon što se pročiste na separatoru masti i ulja, naglašeno je.


 


Izvor: https://podravski.hr/zbrinjavanje-otpada-ruzman-odobrena-studija-vrijedna-76-milijuna-eura-nema-spalionice-na-piskornici/Natrag

Pogledajte postrojenje

RCGO Piškornica 3D prikazbanner banner banner

Kliknite ovdje

Naša Misija

Očuvanje zemljišta i voda o kojima ovisi život. Kreiranjem rješenja koja imaju pozitivan utjecaj na okoliš, štitimo prirodu oko nas.

slika
0

smanjenje količina otpada koji nastaje

0

iskorištavanje vrijednih svojstava otpada u materijalne i energetske svrhe

0

smanjenje odlaganja otpada

0

smanjenje negativnog utjecaja odloženog otpada na okoliš, klimu i ljudsko zdravljeČinjenica je da se količina otpada svakodnevno povećava, što i nije čudno, imajući u vidu užurbani ritam života, potrošačke navike i suvremeno pakiranje proizvoda. Upravo otpad koji proizvodimo u velikoj mjeri utječe na okoliš i kvalitetu našeg života, a najbolji način za ublažavanje učinka otpada na okoliš je prvenstveno sprečavanje njegovog nastajanja.
Nemoguće je potpuno spriječiti nastajanje otpada pa bi bilo idealno da se otpad koji se ne može izbjeći, ponovno uporabi koliko god je to moguće. Upravo zbog toga je posebno važno odvojeno skupljati otpad odmah u vlastitom domu u posebne spremnike koje možemo izraditi i sami.
RCGO Piškornica je kao dio odgovornog sustava gospodarenje otpadom, mjesto gdje će završiti onaj ostani dio otpada koji se više ni na koji način ne može ponovno uporabiti, ali će njegovom obradom u RCGO Piškornica nastati vrijedna sirovina.
Građanska je dužnost, ljudska odgovornost i obveza prema generacijama koje dolaze, da svojim postupcima nastojimo učiniti svoj grad/selo boljim i ugodnijim mjestom za život.
Djelujemo li svi zajedno za čišći okoliš, prema onoj poznatoj 'MISLI GLOBALNO, DJELUJ LOKALNO', Zemlja će negdje biti zelenija, negdje plavija, a zasigurno zdravija za nas i generacije poslije nas.

Pogledajte naš video - RCGO Piškornica - sadašnje stanje i planovi

0

RCGO Piškornica

Za okoliš, bez okolišanja


Doznajte više

Česta pitanja

postavite našim stručnjacima pitanje i odgovoriti će Vam

Prethodno postavljena pitanja

Nema ubilježenih pitanja.

Pošaljite pitanje