ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE DALA PODRŠKU PROJEKTU RCGO PIŠKORNICA - Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica
Disable Preloader

Novosti


Članovi Županijske skupštine na svojoj izvanrednoj 25. sjednici održanoj 09. 03. 2021. godine dali su podršku projektu izgradnje RCGO Piškornica koji uključuje četiri županije sjeverozapadne Hrvatske te predložili trgovačkim društvima Piškornica i Piškornica – sanacijsko odlagalište da se u sanaciji odlagališta koriste europska sredstva i sredstva državnog proračuna.


Tekst zaključaka možete vidjeti  OVDJE i OVDJE .


U uvodnom izlaganju o projektu Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske „Piškornica“ d.o.o. direktor je podsjetio kako je riječ o strateškom projektu Vlade RH, vrijednom 448 milijuna kuna te kako su sredstva za financiranje dobivena nakon što je 2018. godine odobrena izmijenjena Studija izvedivosti od strane EU (JASPERS) konzultanata, a koja definira da će RCGO Piškornica zbrinjavati otpad s područja četiri županije.


Takav projekt, potvrđen je izdavanjem lokacijske dozvole, prihvaćanjem Studije utjecaja na okoliš i Elaborata o zaštiti okoliša, a provedena analiza troškova i koristi  (CBA), koja je rađena za četiri županije, potvrdila je opravdanost i održivost projekta.


Slijedom potpisanog ugovora od dodjeli bespovratnih sredstava iz listopada prošle godine, odobrena sredstva iznose nešto manje od 314 milijuna kuna, a do sada je realizirano 315.667,75 kuna. U nastavku izlaganja naglašeno je kako su centri za gospodarenje otpadom dio sustava gospodarenja otpadom koji je definiran Zakonom o održivom gospodarenju otpadom te nacionalnim i EU pravilnicima i direktivama na koje se Hrvatska obvezala ulaskom u Europsku uniju. U svojem izlaganju osvrnuo se i na tehnologiju koja će se koristiti u obradi otpada, kao i cjelovite mjere zaštite okoliša, navodeći da su u slučaju RCGO-a Piškornica primijenjene najbolje raspoložive tehnike i tehnologija, što će uz dobro upravljanje utjecati na smanjivanje pa i otklanjanje rizika rada ovakvih postrojenja.


Činjenica da je projekt dobio zeleno svjetlo EU demantira sve one tvrdnje o zastarjelosti
tehnološko – tehničkog rješenja kojeg nitko u EU ne primjenjuje jer su upravo EU JASPERS konzultanti izdali Potvrdu o pripremljenosti projekta (Action Completion Note). Detaljniju informaciju o procesima i načinima obrade otpada prezentirao je voditelj poslova razvoja i upravljanja projektom Nikola Martinaga, osvrnuvši se detaljnije na biostabilizaciju otpada i sustave zaštite zraka, voda i tla u svim fazama i linijama obrade otpada.


Članovima Skupštine na kraju rasprave se obratio i župan Darko Koren, ujedno i predsjednik Skupštine društva tvrtke Piškornica d.o.o. koji je članovima zahvalio na konstruktivnoj i korektnoj raspravi naglasivši da je ova tema često bila predmetom špekulacija i političkih nadmetanja, naglasivši: „Obrazloženja koja su nam predstavili direktori Ružman i Blažok su bila vrlo detaljna i jasna te su, uvjeren sam, odagnala sve špekulacije i potvrdila kako je riječ o projektu koji je dobio europsku potvrdu te obuhvaća četiri županije“ te pridodao da se stvara dojam kako on jedini odlučuje o obuhvata RCGO, dakle da li će biti 4 ili šest županija pa kazao: „Ako ja odlučujem o tome, onda sve dok sam na ovom mjestu Centar je projekt za četiri županije.“Natrag

Pogledajte postrojenje

RCGO Piškornica 3D prikazbanner banner banner

Kliknite ovdje

Naša Misija

Očuvanje zemljišta i voda o kojima ovisi život. Kreiranjem rješenja koja imaju pozitivan utjecaj na okoliš, štitimo prirodu oko nas.

slika
0

smanjenje količina otpada koji nastaje

0

iskorištavanje vrijednih svojstava otpada u materijalne i energetske svrhe

0

smanjenje odlaganja otpada

0

smanjenje negativnog utjecaja odloženog otpada na okoliš, klimu i ljudsko zdravljeČinjenica je da se količina otpada svakodnevno povećava, što i nije čudno, imajući u vidu užurbani ritam života, potrošačke navike i suvremeno pakiranje proizvoda. Upravo otpad koji proizvodimo u velikoj mjeri utječe na okoliš i kvalitetu našeg života, a najbolji način za ublažavanje učinka otpada na okoliš je prvenstveno sprečavanje njegovog nastajanja.
Nemoguće je potpuno spriječiti nastajanje otpada pa bi bilo idealno da se otpad koji se ne može izbjeći, ponovno uporabi koliko god je to moguće. Upravo zbog toga je posebno važno odvojeno skupljati otpad odmah u vlastitom domu u posebne spremnike koje možemo izraditi i sami.
RCGO Piškornica je kao dio odgovornog sustava gospodarenje otpadom, mjesto gdje će završiti onaj ostani dio otpada koji se više ni na koji način ne može ponovno uporabiti, ali će njegovom obradom u RCGO Piškornica nastati vrijedna sirovina.
Građanska je dužnost, ljudska odgovornost i obveza prema generacijama koje dolaze, da svojim postupcima nastojimo učiniti svoj grad/selo boljim i ugodnijim mjestom za život.
Djelujemo li svi zajedno za čišći okoliš, prema onoj poznatoj 'MISLI GLOBALNO, DJELUJ LOKALNO', Zemlja će negdje biti zelenija, negdje plavija, a zasigurno zdravija za nas i generacije poslije nas.

Pogledajte naš video - RCGO Piškornica - sadašnje stanje i planovi

0

RCGO Piškornica

Za okoliš, bez okolišanja


Doznajte više

Česta pitanja

postavite našim stručnjacima pitanje i odgovoriti će Vam

Prethodno postavljena pitanja

Nema ubilježenih pitanja.

Pošaljite pitanje