Piškornica objavila otvoreni postupak javne nabave z" />
PRIOPĆENJE ZA JAVNOST - OBJAVLJEN NATJEČAJ ZA USLUGE PROJEKTIRANJA I RADOVA NA IZGRADNJI RCGO PIŠKORNICA - Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica

Novosti

 


Piškornica objavila otvoreni postupak javne nabave za usluge projektiranja i izvođenje radova, procijenjene vrijednosti oko 350 milijuna kuna


Nakon potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava dovršena je izrada dokumentacije o nabavi za RCGO Piškornica pa je 26. ožujka 2021. godine Piškornica d.o.o.  objavila otvoreni postupak javne nabave za usluge projektiranja i izvođenja radova na izgradnji Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica, procijenjene vrijednosti 346.663.831,20 HRK.


Natječaj je objavljen u Elektroničkom oglasniku javne nabave (www.eojn.hr), kao i u bazi podataka o javnoj nabavi u EU (TED – Tenders Electornic Daily).


Otvaranje ponuda predviđeno je za 10. svibnja 2021. godine, ukoliko neće biti zahtjeva za produljenje roka.


Izgradnja ovog postrojenje predstavlja važan korak i napredak u zbrinjavanju otpada u odnosu na prvotno za okoliš štetno odlaganje otpada na lokaciji Piškornica, kada se bez adekvatne zaštite, dakle gotovo „na livadu“  odlagalo od 80-ih godina, preko uređenog odlagališta koje funkcionira zadnjih 15-ak godina pa sve do suvremenijeg postrojenja u kojem će se sav otpad uz  zaštitu okoliša i zdravlja ljudi obraditi i učiniti inertnim.


Više o tome   OVDJE


U Europi aktivno 570 postrojenja sličnih budućem RCGO Piškornica


Takva tehnologija dokazana je u Europi i primjenjuje se u nizu Europskih zemalja. Prema podacima tehnološkog časopisa specijaliziranog za zaštitu okoliša „FuturENVIRO“ u 2017. godini u Europi je bilo aktivno 570 MBO postrojenja ukupnog kapaciteta obrade otpada 55 milijuna tona godišnje, od čega je 45 aktivnih postrojenja samo u Njemačkoj. Također, predviđa se da će se do kraja 2025. godine izgraditi još 120 postrojenja, među kojima je i RCGO Piškornica.    


Neovisno od uloge RCGO-a, odvajanje otpada na mjestu nastanka i dalje je jako važno i nezamjenjivo, jer kroz jednu takvu aktivnost  svaki građanin preuzima dio odgovornosti za svoj otpad i doprinosi kružnom gospodarstvu. Osim toga, to ima za rezultat da se nakon postupka sortiranja na razini općina i gradova, smanji količina neobrađenog miješanog komunalnog otpada koji komunalna društva predaju u RCGO Piškornica. Manje otpada predanog na obradu u RCGO jedinim dijelom utječe i na cijenu odvoza otpada za svakog građana pa će tako, osim doprinosa globalnim ekološkim i okolišnim ciljevima, odvajanjem otpada moći doprinijeti i svojim ekonomskim ciljevima, odnosno manjim utjecajem na račune za otpad unutar svojih kućnih budžeta.
Natrag

Pogledajte postrojenje

RCGO Piškornica 3D prikazbanner banner banner

Kliknite ovdje

Naša Misija

Očuvanje zemljišta i voda o kojima ovisi život. Kreiranjem rješenja koja imaju pozitivan utjecaj na okoliš, štitimo prirodu oko nas.

slika
0

smanjenje količina otpada koji nastaje

0

iskorištavanje vrijednih svojstava otpada u materijalne i energetske svrhe

0

smanjenje odlaganja otpada

0

smanjenje negativnog utjecaja odloženog otpada na okoliš, klimu i ljudsko zdravljeČinjenica je da se količina otpada svakodnevno povećava, što i nije čudno, imajući u vidu užurbani ritam života, potrošačke navike i suvremeno pakiranje proizvoda. Upravo otpad koji proizvodimo u velikoj mjeri utječe na okoliš i kvalitetu našeg života, a najbolji način za ublažavanje učinka otpada na okoliš je prvenstveno sprečavanje njegovog nastajanja.
Nemoguće je potpuno spriječiti nastajanje otpada pa bi bilo idealno da se otpad koji se ne može izbjeći, ponovno uporabi koliko god je to moguće. Upravo zbog toga je posebno važno odvojeno skupljati otpad odmah u vlastitom domu u posebne spremnike koje možemo izraditi i sami.
RCGO Piškornica je kao dio odgovornog sustava gospodarenje otpadom, mjesto gdje će završiti onaj ostani dio otpada koji se više ni na koji način ne može ponovno uporabiti, ali će njegovom obradom u RCGO Piškornica nastati vrijedna sirovina.
Građanska je dužnost, ljudska odgovornost i obveza prema generacijama koje dolaze, da svojim postupcima nastojimo učiniti svoj grad/selo boljim i ugodnijim mjestom za život.
Djelujemo li svi zajedno za čišći okoliš, prema onoj poznatoj 'MISLI GLOBALNO, DJELUJ LOKALNO', Zemlja će negdje biti zelenija, negdje plavija, a zasigurno zdravija za nas i generacije poslije nas.

Pogledajte naš video - RCGO Piškornica - sadašnje stanje i planovi

0

RCGO Piškornica

Za okoliš, bez okolišanja


Doznajte više

Česta pitanja

postavite našim stručnjacima pitanje i odgovoriti će Vam

Prethodno postavljena pitanja

Nema ubilježenih pitanja.

Pošaljite pitanje