PIŠKORNICA DONOSI ODLUKU O PONIŠTENJU POSTUPKA JAVNE NABAVE ZA ZA USLUGE PROJEKTIRANJA I IZVOĐENJA RADOVA - Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica

Novosti

Jučer je u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja održan sastanak koprivničko-križevačkog župana Darka Korena, varaždinskog župana Anđelka Stričaka, zamjenice župana Krapinsko-zagorske županije Jasne Petek i načelnika Općine Koprivnički Ivanec Zorana Vrabelja, sa ministrom dr.sc. Tomislavom Ćorićem, državnim tajnikom Milom Horvatom i ravnateljima uprava za procjenu utjecaja na okoliš i održivo gospodarenje otpadom te programe i projekte EU, europske i međunarodne poslove, gđom. Anamarijom Matak i Markom Markićem. 


Predsjednik Skupštine TD Piškornica, župan Darko Koren i direktor društva Piškornica Mladen Ružman upoznali su ministra i suradnike o provedenom postupku javne nabave i pristiglim, znatno višim ponudama za projektiranje i izgradnju RCGO Piškornica u odnosu na osigurana sredstva i procijenjenu vrijednost nabave.


Podsjećamo da su 12.10.2021. godine otvorene ponude zaprimljene u postupku javne nabave za Projektiranje i izvođenje radova izgradnje Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica, koje su veće jedna za 95,23 % a druga za 106,65 % u odnosu na osigurana sredstva i vrijednost nabave.


Nakon uvodne rasprave Ministar je izložio financijsku i vremensku perspektivu projekta RCGO Piškornica, naglasivši da je projekt izgradnje centra za gospodarenje otpadom za potrebe četiri sjeverozapadne županije dio Plana gospodarenja otpadom RH te da se uloga i značaj RCGO ne mijenja ni u predstojećoj reviziji tog Plana, koja je otpočela provedbom javnog savjetovanja sa zainteresiranom javnošću.


Dana je podrška nastavku projekta RCGO Piškornica i naglašeno je da će se iz nacionalnih izvora osigurati financijska sredstva za izgradnju Centra, ukoliko se do kraja ovog financijskog razdoblja (2023. god.) ne dovrši izgradnja  i to bez povećanja udjela od 10% na strani naručitelja, odnosno osnivača društva Piškornica.


Postignuto je suglasje o nužnosti donošenja odluke o poništenju aktualnog postupka javne nabave, revidiranju dokumentacije o nabavi od strane stručnih službi MINGOR-a i predstavnika naručitelja, društva Piškornica d.o.o. i potom ponovnoj objavi poziva za dostavu ponuda za projektiranje i izvođenje radova na izgradnji RCGO Piškornica.


Dakle, naručitelj će ubrzo pristupiti poništavanju postupka javne nabave, sukladno ZJN 2016., kojim je propisano kako je javni naručitelj obvezan poništiti postupak javne nabave ako je cijena najpovoljnije ponude veća od procijenjene vrijednosti nabave i predstavlja značajno povećanje sredstava koje naručitelj ne može osigurati.


Sudionici sastanka iskazali su očekivanja da će ponavljanje postupka javne nabave rezultirati većim brojem ponuda zainteresiranih gospodarskih subjekata koje bi, unatoč objektivnom utjecaju rasta troškova i materijala, trebale biti sukladnije promatranim iznosima nabave na širem tržištu EU, a sve kako bi se zaštitila vrijednost dodijeljenih bespovratnih EU i nacionalnih sredstava te vlastitog udjela, dakle javnog novca osiguranog za financiranje ovog projekta.


FOTO:  potpisivanje ugovora o bespovratnim sredstvima EU, 08.10.2020.Natrag

Pogledajte postrojenje

RCGO Piškornica 3D prikazbanner banner banner

Kliknite ovdje

Naša Misija

Očuvanje zemljišta i voda o kojima ovisi život. Kreiranjem rješenja koja imaju pozitivan utjecaj na okoliš, štitimo prirodu oko nas.

slika
0

smanjenje količina otpada koji nastaje

0

iskorištavanje vrijednih svojstava otpada u materijalne i energetske svrhe

0

smanjenje odlaganja otpada

0

smanjenje negativnog utjecaja odloženog otpada na okoliš, klimu i ljudsko zdravljeČinjenica je da se količina otpada svakodnevno povećava, što i nije čudno, imajući u vidu užurbani ritam života, potrošačke navike i suvremeno pakiranje proizvoda. Upravo otpad koji proizvodimo u velikoj mjeri utječe na okoliš i kvalitetu našeg života, a najbolji način za ublažavanje učinka otpada na okoliš je prvenstveno sprečavanje njegovog nastajanja.
Nemoguće je potpuno spriječiti nastajanje otpada pa bi bilo idealno da se otpad koji se ne može izbjeći, ponovno uporabi koliko god je to moguće. Upravo zbog toga je posebno važno odvojeno skupljati otpad odmah u vlastitom domu u posebne spremnike koje možemo izraditi i sami.
RCGO Piškornica je kao dio odgovornog sustava gospodarenje otpadom, mjesto gdje će završiti onaj ostani dio otpada koji se više ni na koji način ne može ponovno uporabiti, ali će njegovom obradom u RCGO Piškornica nastati vrijedna sirovina.
Građanska je dužnost, ljudska odgovornost i obveza prema generacijama koje dolaze, da svojim postupcima nastojimo učiniti svoj grad/selo boljim i ugodnijim mjestom za život.
Djelujemo li svi zajedno za čišći okoliš, prema onoj poznatoj 'MISLI GLOBALNO, DJELUJ LOKALNO', Zemlja će negdje biti zelenija, negdje plavija, a zasigurno zdravija za nas i generacije poslije nas.

Pogledajte naš video - RCGO Piškornica - sadašnje stanje i planovi

0

RCGO Piškornica

Za okoliš, bez okolišanja


Doznajte više

Česta pitanja

postavite našim stručnjacima pitanje i odgovoriti će Vam

Prethodno postavljena pitanja

Nema ubilježenih pitanja.

Pošaljite pitanje