Smanjenje otpada u kućanstvu ne samo da je korisno za okoliš, već vam može uštedjeti i novac te vam dati osjećaj svrh" />
5 pametnih načina za smanjenje otpada u kućanstvu - Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica

Novosti

Smanjenje otpada u kućanstvu ne samo da je korisno za okoliš, već vam može uštedjeti i novac te vam dati osjećaj svrhe. U današnjem potrošačkom društvu lako je stvoriti previše otpada, ali uz malo truda i svijesti možete značajno smanjiti količinu otpada koji šaljete na deponij.


1. Koristite višekratne predmete:


Umjesto da koristite jednokratne predmete poput plastičnih čaša, tanjura i pribora, koristite predmete namijenjene za višekratnu upotrebu. Dugoročno gledano, takvi proizvodi predstavljaju jeftinije rješenje i ne doprinose onečišćenju okoliša (primjer staklenih i metalnih čaša).


2. Kupujte rabljene stvari:


Umjesto da automatski posegnete za kupnjom novih predmeta, razmislite o opciji kupnje rabljenih stvari. Ova alternativa ne samo da predstavlja financijski pametniji izbor zbog znatno nižih cijena u usporedbi s novim artiklima, već nudi i mogućnost otkrivanja jedinstvenih i neobičnih predmeta koji dodaju poseban šarm vašem prostoru ili garderobi. Rabljene stvari često dolaze s pričom, dodajući dodatnu vrijednost i karakter vašim nabavkama.


3. Popravljajte pokvarene stvari:


U današnjem društvu bacamo stvari čim se pokvare. Umjesto da bacite pokvarene stvari, razmislite o popravku. Mnogo je stvari koje možete sami popraviti uz malo truda i alata. Popravak kućanskih aparata, poput tostera ili miksera, također je izvrsna prilika za primjenu ovog pristupa. Na internetu postoji mnogo vodiča i video uputa koji mogu pomoći u ovakvim popravcima, čineći ih dostupnim čak i osobama s osnovnim tehničkim znanjima. Ovaj pristup ne samo da štedi novac već i produljuje životni vijek uređaja, doprinoseći održivosti i smanjenju otpada.


4. Koristite kreativne načine za korištenje ostataka hrane:


Umjesto da bacate ostatke hrane, budite kreativni i pronađite načine da ih iskoristite. Mnogo je ukusnih i kreativnih recepata koje koriste ostatke hrane. Na primjer, od ostataka banana i žitarica možete napraviti ukusne palačinke ili od ostataka povrća napravite juhu.


5. Odaberite proizvode s manje ambalaže:


Kada kupujete proizvode, pokušajte odabrati one s manjim pakiranjem. Ovo će vam pomoći da smanjite količinu plastike i druge ambalaže koju bacate. Možete doći i sa svojom ambalažom za neke proizvode, kao što su žitarice ili deterdženti u trgovinama koje nude dopunu rinfuznih proizvoda.


Dodatni savjeti!


Uz navedena rješenja, evo nekoliko dodatnih načina kako učinkovito smanjiti otpad:  • Naučite reći NE: Odbijte stvari koje vam ne trebaju, poput besplatnih uzoraka ili reklamnih letaka.

  • Upotreba tkanine: Koristite krpe od tkanine umjesto papirnatih i kuhinjskih ubrusa.

  • Darujte ili prodajte neželjene predmete: Umjesto da nešto bacite, razmislite o doniranju predmeta ili prodaji na internetu ili lokalnom buvljaku.


Ispočetka vam se smanjenje otpada u vašem kućanstvu može činiti zastrašujućim, no i najmanje promjene stvaraju veliku razliku. Odaberite nekoliko savjeta s kojima možete odmah započeti i polako ih dodavajte u rutinu. Svaki doprinos važan je u stvaranju održivijeg načina života!Natrag

Pogledajte postrojenje

RCGO Piškornica 3D prikazbanner banner banner

Kliknite ovdje

Naša Misija

Očuvanje zemljišta i voda o kojima ovisi život. Kreiranjem rješenja koja imaju pozitivan utjecaj na okoliš, štitimo prirodu oko nas.

slika
0

smanjenje količina otpada koji nastaje

0

iskorištavanje vrijednih svojstava otpada u materijalne i energetske svrhe

0

smanjenje odlaganja otpada

0

smanjenje negativnog utjecaja odloženog otpada na okoliš, klimu i ljudsko zdravljeČinjenica je da se količina otpada svakodnevno povećava, što i nije čudno, imajući u vidu užurbani ritam života, potrošačke navike i suvremeno pakiranje proizvoda. Upravo otpad koji proizvodimo u velikoj mjeri utječe na okoliš i kvalitetu našeg života, a najbolji način za ublažavanje učinka otpada na okoliš je prvenstveno sprečavanje njegovog nastajanja.
Nemoguće je potpuno spriječiti nastajanje otpada pa bi bilo idealno da se otpad koji se ne može izbjeći, ponovno uporabi koliko god je to moguće. Upravo zbog toga je posebno važno odvojeno skupljati otpad odmah u vlastitom domu u posebne spremnike koje možemo izraditi i sami.
RCGO Piškornica je kao dio odgovornog sustava gospodarenje otpadom, mjesto gdje će završiti onaj ostani dio otpada koji se više ni na koji način ne može ponovno uporabiti, ali će njegovom obradom u RCGO Piškornica nastati vrijedna sirovina.
Građanska je dužnost, ljudska odgovornost i obveza prema generacijama koje dolaze, da svojim postupcima nastojimo učiniti svoj grad/selo boljim i ugodnijim mjestom za život.
Djelujemo li svi zajedno za čišći okoliš, prema onoj poznatoj 'MISLI GLOBALNO, DJELUJ LOKALNO', Zemlja će negdje biti zelenija, negdje plavija, a zasigurno zdravija za nas i generacije poslije nas.

Pogledajte naš video - RCGO Piškornica - sadašnje stanje i planovi

0

RCGO Piškornica

Za okoliš, bez okolišanja


Doznajte više

Česta pitanja

postavite našim stručnjacima pitanje i odgovoriti će Vam

Prethodno postavljena pitanja

Nema ubilježenih pitanja.

Pošaljite pitanje