Plastika je postala nezaobilazna u modernom svijetu, univerzalno prisutna u gotovo svakom kutku naše svakodnevice. Od ambala" />
Plastična dilema: gdje završava vaša plastična čaša od jogurta? - Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica

Novosti

Plastika je postala nezaobilazna u modernom svijetu, univerzalno prisutna u gotovo svakom kutku naše svakodnevice. Od ambalaže hrane do dijelova automobila, plastika je ključni materijal u širokom spektru industrija. Izumljena 1856. godine od strane Britanca Alexandra Parkesa, plastika je počela kao novitet, a završila kao neophodnost. Međutim, s rastućom upotrebom plastike rasla je i svijest o njenom dugoročnom utjecaju na okoliš. 


Zašto reciklirati plastiku?


Recikliranje plastike nosi sa sobom niz ekoloških, ekonomskih i socijalnih koristi. Prije svega, recikliranje smanjuje potrebu za novom plastikom, što znači manju potrošnju fosilnih goriva potrebnih za proizvodnju iste. Plastika se proizvodi iz nafte, a proces proizvodnje nove plastike zahtijeva značajne količine energije te rezultira visokim emisijama stakleničkih plinova. Recikliranjem plastike možemo značajno smanjiti potrošnju energije, smanjujući pritom i emisije CO2. Recikliranje također doprinosi očuvanju prirodnih resursa, jer reciklirana plastika može se preraditi i upotrijebiti za izradu raznih proizvoda, uključujući tekstil, namještaj i naravno, nove plastične čaše i slično.


S ekološke strane, recikliranjem se značajno smanjuje količina otpada koja završava na odlagalištima ili u oceanima. Plastične boce i čaše su, na primjer, jedan od najčešćih oblika morskog otpada, a njihovim recikliranjem možemo spriječiti onečišćenje koje devastira morske ekosustave i ugrožava morski život.


Jeste li znali da u moru postoji 5 vrtloga plastike? Najveći je 3 puta veći od Francuske, sjeverno pacifički vrtlog, gdje se procjenjuje da ima između 80 000 i 100 000 tona smeća? 


Postupite s plastikom na pravi način


Recikliranje plastike počinje pravilnim odvajanjem u svakom kućanstvu (primarna selekcija). Plastičnu ambalažu od pića veću od 0,2 litre s oznakom povratne naknade možete predati u trgovini i dobiti povratnu naknadu od 7 centi po boci. Ovo ne samo da potiče recikliranje, već i pomaže u smanjenju količine plastike koja završava u okolišu. Važno je napomenuti da se ova naknada ne odnosi na ambalažu od mlijeka i mliječnih proizvoda, koje također treba pravilno reciklirati.


Plastičnu ambalažu treba odlagati u posebno označene spremnike za plastiku. Ovi spremnici su često dostupni u urbanim područjima i kod većih trgovačkih centara, a plastiku možete također predati u reciklažna dvorišta.


Kako se plastika reciklira?


Nakon primarne selekcije slijedi sortiranje prikupljenog materijala po vrstama plastike u sortirnicama ili centrima za gospodarenje otpadom kao što je i budući RCGO Piškornica  (sekundarna selekcija). Plastične čaše i boce obično su izrađene od PET-a (polietilen tereftalata) ili HDPE-a (polietilen visoke gustoće), koji se mogu efikasno reciklirati. Nakon sortiranja, plastika se čisti kako bi se uklonili ostaci hrane, tekućine ili drugi kontaminanti (nečistoće). Čista plastika se zatim melje u sitne komadiće koji se mogu preraditi u granulate (zrnca). Ovi granulati se koriste kao sirovina za proizvodnju novih proizvoda.


Više informacija o gospodarenju otpadom možete pronaći na službenoj internetskoj stranici RCGO Piškornica www.rcgo-piskornica.hr.


Članak je originalno objavljen 27. svibnja 2024. u tiskanom izdanju Podravskog lista u sklopu aktivnosti vidljivosti projekta RCGO Piškornica. 


Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda - OP Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Piškornica d.o.o. regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske.Natrag

Pogledajte postrojenje

RCGO Piškornica 3D prikazbanner banner banner

Kliknite ovdje

Naša Misija

Očuvanje zemljišta i voda o kojima ovisi život. Kreiranjem rješenja koja imaju pozitivan utjecaj na okoliš, štitimo prirodu oko nas.

slika
0

smanjenje količina otpada koji nastaje

0

iskorištavanje vrijednih svojstava otpada u materijalne i energetske svrhe

0

smanjenje odlaganja otpada

0

smanjenje negativnog utjecaja odloženog otpada na okoliš, klimu i ljudsko zdravljeČinjenica je da se količina otpada svakodnevno povećava, što i nije čudno, imajući u vidu užurbani ritam života, potrošačke navike i suvremeno pakiranje proizvoda. Upravo otpad koji proizvodimo u velikoj mjeri utječe na okoliš i kvalitetu našeg života, a najbolji način za ublažavanje učinka otpada na okoliš je prvenstveno sprečavanje njegovog nastajanja.
Nemoguće je potpuno spriječiti nastajanje otpada pa bi bilo idealno da se otpad koji se ne može izbjeći, ponovno uporabi koliko god je to moguće. Upravo zbog toga je posebno važno odvojeno skupljati otpad odmah u vlastitom domu u posebne spremnike koje možemo izraditi i sami.
RCGO Piškornica je kao dio odgovornog sustava gospodarenje otpadom, mjesto gdje će završiti onaj ostani dio otpada koji se više ni na koji način ne može ponovno uporabiti, ali će njegovom obradom u RCGO Piškornica nastati vrijedna sirovina.
Građanska je dužnost, ljudska odgovornost i obveza prema generacijama koje dolaze, da svojim postupcima nastojimo učiniti svoj grad/selo boljim i ugodnijim mjestom za život.
Djelujemo li svi zajedno za čišći okoliš, prema onoj poznatoj 'MISLI GLOBALNO, DJELUJ LOKALNO', Zemlja će negdje biti zelenija, negdje plavija, a zasigurno zdravija za nas i generacije poslije nas.

Pogledajte naš video - RCGO Piškornica - sadašnje stanje i planovi

0

RCGO Piškornica

Za okoliš, bez okolišanja


Doznajte više

Česta pitanja

postavite našim stručnjacima pitanje i odgovoriti će Vam

Prethodno postavljena pitanja

Nema ubilježenih pitanja.

Pošaljite pitanje